Rim razmatra ograničenje pristupa Fontani di Trevi. Tražit će rezervaciju i ulaznicu? Hina 13:47, 05. rujna 2024.

Rim razmatra ograničenje pristupa za Fontanu di Trevi, jedan od svojih najposjećenijih spomenika, uoči očekivanog povećanja broja turista iduće godine, kažu gradski dužnosnici.

Foto:Gettyimages

Talijanski glavni grad se priprema da bude domaćin Svete godine ili Crkvenog jubileja, cjelogodišnjeg rimokatoličkog događaja, za koji se očekuje da će sljedeće godine privući 32 milijuna turista i hodočasnika.

Prema nacrtu prijedloga, za posjet fontani bit će potrebna rezervacija nekog od predodređenih termina, a samo ograničen broj ljudi će smjeti pristupiti stepenicama oko spomenika.

"Razmišljamo o tome da za Rimljane bude besplatno, a od onih koji nisu stanovnici (grada) tražit će se simboličan doprinos, jedan ili dva eura", rekao je danas rimski vijećnik za turizam Alessandro Onorato za novine Il Messaggero.

"Situacija postaje sve teža za upravljanje"

Gradonačelnik Roberto Gualtieri je danas mjere za ograničavanje broja turista nazvao "veoma konkretnom mogućnošću".

"Situacija kod Fontane di Trevi postaje sve teža za upravljanje", rekao je novinarima.

Drugi gradovi se suočavaju s prosvjedima zbog problema koje uzrokuje takozvani prekomjerni turizam, uključujući Barcelonu i Veneciju, gdje su lokalne vlasti ove godine isprobale program naplaćivanja ulaska u grad za posjetitelje.

Fontana di Trevi, u koju prema tradiciji posjetitelji bacaju novčić ne bi li zajamčili svoj povratak u Rim i ispunjenje svojih želja, odavno je velika atrakcija, čak i za svjetske vođe u posjetu gradu.(Hina)

Share this: