Češka će ograničiti kratkoročni najam 2025

Počevši od 2025. godine, češki gradovi mogli bi dobiti ovlasti za određivanje broja dozvola za kratkoročni najam na svojim teritorijima, nakon što vlada zemlje odobri nacrt amandmana na zakon koji još trebaju biti usvojeni u Zastupničkom domu i Senatu.


Foto:Gettyimage


Najviše je pogođen Prag

Donošenje novih zakonskih izmjena utjecalo bi na rad platformi, poput Airbnb-a i Bookinga, na kojima se većina ovih nekretnina oglašava turistima.

Također, što se tiče gradova, ovo će najvjerojatnije utjecati na Prag više nego na bilo koji drugi grad, jer je to glavni grad koji ima najviše posjetitelja zbog svoje veličine i popularnosti bez premca.

Prema Institutu za planiranje i razvoj (IPR), ponuda kratkoročnog najma vrlo je koncentrirana u povijesnom središtu Praga, a vlasnici koji posjeduju više stanova čine 80 posto ukupnih oglasa.

Još u travnju prošle godine u glavnom gradu Češke bilo je oko 8000 apartmana za kratkoročni smještaj.

Problem je i nedostatak transparentnosti podataka o turistima

Češke vlasti posebno ljuti netransparentna priroda platformi poput Airbnba, koje odbijaju dijeliti interne podatke o broju turista. To je problem, jer može predstavljati prepreku kada je u pitanju pravilno provođenje zakona, kao što je slučaj s ometanjem buke.

Zato je važan dio predložene izmjene zakona uvođenje elektroničkog sustava e-Turista, gdje će se vlasnici nekretnina za iznajmljivanje morati registrirati i dobiti broj licence koji će biti prikazan na popisima platforme.

Time će Ministarstvo regionalnog razvoja imati bolji pregled nad kratkoročnim najmovima i ubirati potrebne naknade i poreze. Sustav će biti pokrenut u probnom načinu sljedeće godine, a očekuje se da će biti potpuno operativan do srpnja 2025.


Share this: