Sicilijanski grad zabranjuje suvenire na temu mafije

Francesco Miccichè, gradonačelnik Agrigenta (na Siciliji) zabranio je prodaju suvenira koji aludiraju na mafiju. Uredbom koju je donio gradonačelnik želi se promovirati čišći i kulturniji imidž grada u očima turista.


Foto:Gettyimages

“S obzirom da se prodajom ovakvih proizvoda na području Agrigenta ponižava lokalna zajednica koja se godinama zalaže za širenje kulture zakonitosti, naređujem zabranu prodaje bilo koje vrste predmeta koji hvale ili upućuju na bilo koji način. način i oblik, mafiji i organiziranom kriminalu“, napisao je gradonačelnik u svom priopćenju koje prenosi TG24.

Komunalno redarstvo imat će dužnost pregledavati suvenirnice kako bi provjerilo prodaje li se u njima nešto od zabranjene robe. U slučaju prekršaja bit će kazni, iako njihova visina nije do kraja jasna.
Agrigento se priprema postati talijanska prijestolnica kulture

Agrigento, koji se nalazi na južnoj Siciliji, definitivno ima za ponuditi posjetiteljima mnogo kulturnih znamenitosti i baštine koja nije povezana s Cosa Nostrom. Najpoznatiji je na turističkoj karti po svojoj Dolini hramova, mjestu UNESCO-ve baštine od 1997. Mnoštvo hramova o kojima je riječ datira iz razdoblja kada je Sicilija bila starogrčka kolonija u 5. stoljeću prije Krista.

Nažalost, budući da se radi o sicilijanskom selu, prisutnost mafije također je dobro poznata. Prije samo mjesec dana, primjerice, lokalna policija privela je sedam osoba povezanih s poslovima između organiziranog kriminala i političara, piše TheMayor.

Suvenirnice su se vezale na tu ozloglašenost nudeći turistima razne magnete, figure ili privjeske za ključeve koji prikazuju razne “mafijaške” simbole poput Sicilijanaca odjevenih u tradicionalnu odjeću i noseći lupara sačmaricu. Gradonačelnik želi da takve memorabilije nestanu.

Dio nastojanja da se popravi imidž grada je i činjenica da se Agrigento priprema za talijansku prijestolnicu kulture 2025.

Share this: